Προσθήκη ΑρχικήςΠροσθήκη ΤρέχουσαςΚάντο Αρχική
Back to Top
Δευτέρα, 16 Νοέμβριος 2009 17:16

Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(10 ψήφοι)
Phargas

Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π)

Είναι μία σοβαρή πάθηση των πνευμόνων κατά την οποία χάνεται η ελαστικότητά τους και παρεμποδίζεται η ομαλή ροή του αέρα με αποτέλεσμα την κακή οξυγόνωση του σώματος και την δυσκολία στην αναπνοή.


Συχνά αποκαλείται χρόνια βρογχίτιδα (ΧΒ) ή εμφύσημα(Ε) , διότι παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά και των δύο.

Στην μεν (ΧΒ) έχουμε μακροχρόνια διόγκωση των αεραγωγών με περίσσεια βλέννας , στο δε (Ε) καταστρέφονται οι αερόσακοι . Ονομάζεται και νόσος των καπνιστών , διότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι όλοι οι καπνιστές θα νοσήσουν στο μέλλον από ( ΧΑΠ ) .

Είναι η 4η αιτία θανάτου στις ΗΠΑ με 12 εκατ. διαγνωσμένους ασθενείς και άλλα 12 εκατ. αδιάγνωστους .

ΑΙΤΙΑ

 • Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία να αναπτύξει κάποιος ( ΧΑΠ ) με 9 στους 10 να κινδυνεύουν . Είναι πολύ σύνηθες σε καπνιστές ηλικίας >των 40 ετών.
 • Η μακροχρόνια έκθεση σε χημικά , σε σκόνες , στην κάπνα από την μόλυνση του περιβάλλοντος καθώς και το παθητικό κάπνισμα .
 • Γενετικοί παράγοντες . Έχει παρατηρηθεί ότι νοσούν από (ΧΑΠ) όσοι έχουν έλλειψη της πρωτεΐνης α-1-αντιτρυψίνη και ας μην έχουν καπνίσει ποτέ .
 • Τελευταία έχει ενοχοποιηθεί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση .

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

 • Σταθερό βήχα παραγωγικό με πολλά πτύελα ( ακόμα και με αίμα )
 • Δύσπνοια και αλάφιασμα που χειροτερεύει με απλές εργασίες .
 • Ανάσα με συριγμό
 • Συχνές λοιμώξεις , εξάντληση ,πονοκέφαλο
 • Πρήξιμο των αστραγάλων και των δύο ποδιών
 • Σκούρο κυανό χρώμα του κάτω χείλους και των νυχιών

ΔΙΑΓΝΩΣΗ - ΕΞΕΤΑΣΗ

Η διάγνωση γίνεται ασφαλώς από  τον πνευμονολόγο ο οποίος αφού πάρει ιστορικό και εξετάσει τον ασθενή προβαίνει σε σπειρομέτρηση κατά την οποία πέραν της κατάστασης του πνεύμονα διασαφηνίζει αν ο ασθενής έχει άσθμα. Υπάρχουν βέβαια και άλλες σαφείς διαφορές με το άσθμα , το οποίον έχει άλλη αιτιολογία , έχει όμως την ίδια συμπτωματολογία . Μπορεί επίσης να ζητήσει ακτινογραφία θώρακος ή και αιματολογική εξέταση .

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η νόσος δεν θεραπεύεται καθώς η καταστροφή του πνεύμονα δεν αντιστρέφεται . Με την συστηματική φροντίδα όμως του γιατρού ελέγχεται η πάθηση και είναι δυνατόν να καθυστερήσει η εξέλιξη . Πρώτη ενέργεια είναι να σταματήσει το κάπνισμα ο ασθενής . Στα αρχικά στάδια χρησιμοποιούνται βρογχοδιασταλτικά βραχείας διάρκειας . Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις βρογχοδιασταλτικά μακράς διαρκείας σε συνδυασμό με αντιφλεγμονώδη και σε σοβαρότερες στεροειδή συστηματικά , καθώς και οξυγόνο . Απαραίτητο κρίνεται το αντιγριπικό εμβόλιο καθώς και το εμβόλιο κατά του πνευμονόκοκκου διότι οι λοιμώξεις στον πάσχοντα κάνουν σοβαρές κρίσεις .

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Σταματάμε το κάπνισμα δια ροπάλου και αποφεύγουμε χώρους που καπνίζουν .Αποφεύγουμε κλειστούς χώρους που μπορεί να μολυνθούμε ( καφενεία). Αποφεύγουμε τον κρύο αέρα. Κάνουμε λίστα συμπτωμάτων , όπου καταγράφουμε ποιες νέες εργασίες μας προκαλούν δύσπνοια . Επισκεπτόμαστε τον γιατρό σε τακτά διαστήματα , ακόμη και χωρίς πρόβλημα , φέρνοντας μαζί μας ό,τι φάρμακα παίρνουμε καθώς και τη λίστα συμπτωμάτων.   Έχουμε πάντα μία φορητή φιάλη οξυγόνου στο σπίτι.  Κάνουμε κάθε χρόνο το εμβόλιο της γρίπης σε συνεννόηση με τον γιατρό πάντοτε .


Διαβάστηκε 25495 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Μάρτιος 2010 08:45

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

1 σχόλιο

 • Σύνδεσμος σχολίου Σοφία Χάλαρη Παρασκευή, 20 Νοέμβριος 2009 14:03 δημοσιεύθηκε από Σοφία Χάλαρη

  Πολύ καλό το site σας.
  Με βοήθησε να καταλάβω τι ακριβώς σημαίνει Η χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια από την οποία είχα πολλές ερωτήσεις.
  Καλή συνέχεια και σε άλλα ιατρικά θέματα που θα βοηθήσει εμάς τους απλούς αναγνώστες


Εγγραφη στο newsletter


Όνομα:

Email:

Ξερεις οτι

Νέα αρθρα

Δημοφιλη αρθρα

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ