Προσθήκη ΑρχικήςΠροσθήκη ΤρέχουσαςΚάντο Αρχική
Back to Top
Σφάλμα
 • JUser::_load: Unable to load user with id: 63
Τρίτη, 10 Νοέμβριος 2009 11:08

Επιχείλιος Ερπης

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(63 ψήφοι)
Phargas

Επιχείλιος  Ερπης

Ο έρπης εμφανίζεται ως μια φουσκάλα με υδατώδες υγρό και εντοπίζεται στα χείλη ή στην περιοχή γύρω από αυτά(στο στόμα, γύρω από τη μύτη , μέσα στα ρουθούνια η στα μάγουλα). Προκαλείται από ιό και διαρκεί για μερικές ημέρες.Είναι πολύ συχνή η εμφάνιση του και υπολογίζεται πως ο μισός πληθυσμός θα έχει επιχείλιο έρπητα μέχρι να φτάσει στην ηλικία των 20 χρόνων. Το σύμπλεγμα του ιού του απλού έρπητα(HSV) είναι υπεύθυνο για αυτή τη λοίμωξη. Υπάρχουν δύο τύποι HSV, ο τύπος 1 που κατά κανόνα είναι υπεύθυνος για τον επιχείλιο έρπη και ο τύπος 2 που κατά κανόνα προκαλεί τον έρπη των γεννητικών οργάνων (έχουν σημειωθεί περιστατικά έρπη στο πρόσωπο που προκλήθηκαν από τον ιό τύπου 2).


ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ Ο ΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΕΠΙΧΕΙΛΙΟΣ ΕΡΠΗΣ

Ο ιός μεταδίδεται εύκολα μέσω του φιλιού και μέσω της χρήσης αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με τα χείλη. Την πρώτη φορά που κάποιος θα έρθει σε επαφή με τον ιό δεν θα νοσήσει, ίσως όμως να έχει λίγο πυρετό. Το σώμα μας δημιουργεί αντισώματα και αντιμετωπίζει τον ιό ικανοποιητικά. Δεδομένου όμως ότι ο ιός έχει την τάση να αποθηκεύεται στα νευρικά κύτταρα και να ''κοιμάται'' εκεί για αρκετό καιρό, τα αντισώματα δε μπορούν να τον εντοπίσουν σε αυτά τα σημεία με αποτέλεσμα να υπάρχει σε καταστολή στο σώμα μας για πάντα. Όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, ο ιός θα προκαλέσει επιχείλιο έρπητα.

Τέτοιες συνθήκες είναι:

 • Πυρετός, γρίπη, κρυολογήματα
 • Παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο
 • Άγχος και γενικά κακή ψυχολογική κατάσταση
 • Ορμονικές διαταραχές( ακόμα και στην έμμηνο ρύση )
 • Κακή κατάσταση ανοσοποιητικού συστήματος
 • Κακή διατροφή
 • Διάρροια ταξιδιωτών
 • Τραυματισμός

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η διάρκεια του επιχείλιου έρπητα κυμαίνεται από 7 έως 12 ημέρες.

 1. Πρόδρομο στάδιο. Διαρκεί 1-2 ημέρες. Η φουσκάλα αρχίζει να σχηματίζεται και η περιοχή είναι κόκκινη.
 2. Σχηματισμός φουσκάλας. Διαρκεί 2ημέρες. Μπορεί να δημιουργηθεί συσσωμάτωμα μικρών φουσκαλών. Αίσθημα καύσου στην περιοχή και φαγούρα.
 3. Ελευθέρωση υγρού. Διαρκεί 1 ημέρα. Η φουσκάλα σπάει και απελευθερώνεται το περιεχόμενο υγρό που περιλαμβάνει εκατομμύρια ιού. Σε αυτό το στάδιο είναι εξαιρετικά εύκολο να μεταδοθεί ο ιός.
 4. Η περιοχή ξηραίνεται σιγά σιγά και μπορεί να σκάσει το δέρμα και να προκληθεί αιμορραγία. Διαρκεί 2-3 ημέρες . Ο πόνος είναι ιδιαίτερα έντονος. Στην περιοχή υπάρχει έντονο αίσθημα καύσου και φαγούρα.
 5. Επούλωση πληγής. Διαρκεί 1-3 ημέρες.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Τις περισσότερες φορές η διάγνωση βασίζεται στη αυτοψία της περιοχής. Οι μοναδικές εξετάσεις που μπορούν να γίνουν είναι ο εντοπισμός αντισωμάτων για τον συγκεκριμένο ιό.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Θεραπευτικά σχήματα δεν υπάρχουν για την αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπητα. Η αντιμετώπιση τις περισσότερες φορές είναι συμπτωματική και στόχο έχει να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων και να επιταχύνει την επούλωση.

 • Τοπικές αναισθητικές κρέμες. Περιέχουν λιδοκαίνη, βενζοκαίνη ή τετρακαίνη και προκαλώντας τοπική αναισθησία μειώνουν το αίσθημα καύσου και τη φαγούρα στην περιοχή.
 • Ενυδατικές κρέμες. Η αποφυγή της αφυδάτωσης της περιοχής μειώνει την πιθανότητα να σκάσει το δέρμα και να προκληθεί αιμορραγία. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν προϊόντα ενυδάτωσης χειλιών με δείκτη προστασίας από τον ήλιο.
 • Παυσίπονα. Αν ο πόνος στην περιοχή είναι τόσο έντονος ώστε να μην είναι αποτελεσματικές οι τοπικέ κρέμες .τότε είναι απαραίτητη η λήψη παυσίπονου από το στόμα. Ιβουπροφαίνη και ναπροξένη μπορούν να είναι αποτελεσματικές. ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην χρησιμοποιείται κρέμες υδροκορτιζόνης στην περιοχή! Καθυστερεί πολύ η επούλωση.
 • Κρέμα ασυκλοβίρης ή πενσικλοβίρης. Και οι δύο αφορούν αντιιικούς παράγοντες που επιταχύνουν την επούλωση και μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων. Η κρέμα ασυκλοβίρης χορηγείται πέντε φορές την ημέρα για 4 ημέρες ,ενώ η αντίστοιχη με πενσικλοβίρη κάθε 2 ώρες και για 4 ημέρες.
 • Σε περίπτωση εκτεταμένου έρπη( στόμα, μάγουλα κτλ) χορηγείται θεραπεία από το στόμα( ασυκλοβίρη)

ΠΡΟΛΗΨΗ

 • Αποφυγή χρήσης αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με τα χείλη. Ειδικά όταν αυτά τα αντικείμενα ανήκουν σε άτομα με επιχείλιο έρπη.
 • Αποφύγετε να φιλήσετε άτομα με επιχείλιο έρπη
 • Άτομα που στο παρελθόν εμφάνισαν επιχείλιο έρπη πρέπει να πλένουν πολύ καλά τα χέρια τους και κυρίως αφού ακουμπήσουν το πρόσωπο τους.

ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ!

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο επιχείλιος έρπης δε χρήζει ιατρικής φροντίδας. Υπάρχουν όμως κάποιες άλλες που η σοβαρότητα τους επιβάλλει την ιατρική παρακολούθηση.

Τέτοιες είναι:

 1. Όταν ο έρπης δεν περιοριστεί στα χείλη αλλά προσβάλλει και άλλες περιοχές όπως τη μύτη και τα μάτια. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα μάτια διότι μπορεί να προκληθεί ακόμα και τύφλωση.
 2. Άτομα με πολύ αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν άτομα που ακολουθούν κάποια θεραπεία ανοσοκαταστολής, άτομα κάνουν χημειοθεραπεία και όσοι πάσχουν από AIDS.

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗΣ!

 • Ο έρπης μπορεί να μεταδοθεί από ένα σημείο του σώματος σε άλλο. Για παράδειγμα αν κάποιος έχει επιχείλιο έρπη και τον ακουμπάει , είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει έρπη και στα δάχτυλα. Οι πιθανότητες αυξάνονται όταν ο επιχείλιος έρπης βρίσκεται στο στάδιο όπου απελευθερώνεται το υδατώδες υγρό.
 • Δεν υπάρχει θεραπεία για τον επιχείλιο έρπη!! Άτομα που θα εμφανίσουν έστω και μία φορά επιχείλιο έρπη θα είναι φορείς του ιού ακόμα και αν δεν νοσήσουν ποτέ ξανά! Ο ιός είναι αποθηκευμένος στα νευρικά κύτταρα.


Διαβάστηκε 606535 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Μάρτιος 2010 09:01

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

170 σχόλια

 • Σύνδεσμος σχολίου Sneziana Kostic Τετάρτη, 20 Οκτώβριος 2010 12:33 δημοσιεύθηκε από Sneziana Kostic

  exo epiheilio erpita edo kai 5 imeres.
  Ektos apo symptomata poy anaferate ego kathe proi eho entono moudiasma sthn periohi heilion, mitis, oyla kai prosopoy monon apo deksia meria opoy emfanistike o erphtas. Ayto eine fisiologiko? Hreishmopoio thn krema Zovirax.
  To moydiasma pernaei meta apo misin ora peripoy. Kata tin diarkia tis hmeras eimai kala. Sas parakalo apanthsate moy e an ayto to moydiasma syshetizete me ton erpeita kai pote tha ypohorisei. Eyharisto poly.
  Nena

 • Σύνδεσμος σχολίου Φλώρα Αργυρού Σάββατο, 23 Οκτώβριος 2010 21:13 δημοσιεύθηκε από Φλώρα Αργυρού

  Νένα, το μούδιασμα στις περιοχές που ανέφερες είναι φυσιολογικό σε αρκετές περιπτώσεις επιχείλιου έρπητα. Καλό θα ήταν να εξετάσεις προσεκτικά το στόμα και τη μύτη για να βεβαιωθείς ότι δεν έχει εξαπλωθεί.Αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, τότε είναι απαραίτητη η λήψη θεραπείας απο το στόμα. Το ότι το μούδιασμα εμφανίζεται μόνο στη μια πλευρά πρέπει να το συζητήσεις με το γιατρό σου.

 • Σύνδεσμος σχολίου nwrina 2010 Παρασκευή, 05 Νοέμβριος 2010 21:22 δημοσιεύθηκε από nwrina 2010

  exw epixeilio erph edw kai 1 evdomada kai xwris na mou exei perasei evgala kai enan deutero ara snolika exw duo erpides tautoxrona ayto einai fisiologoko?

 • Σύνδεσμος σχολίου Φλώρα Αργυρού Σάββατο, 06 Νοέμβριος 2010 06:56 δημοσιεύθηκε από Φλώρα Αργυρού

  Νωρίνα, είναι φυσιολογικό να εμφανίζεται έρπης,ενώ ταυτόχρονα εξελίσσεται ένας άλλος.Το ανοσοποιητικό σου είναι 'εξαντλημένο', επομένως ο ιός του έρπη κάνει πιο εύκολα την εμφάνιση του.Ίσως να το προκάλεσες και εσύ η ίδια,αν πείραζες συνέχεια τον ήδη υπάρχον. Συνέχισε τη θεραπεία σου και μη ξεχνάς να πίνεις αρκετό νερό...και εννοείται πως δεν ακουμπάμε καθόλου τα χείλη, ούτε χρησιμοποιούμε κραγιόν για να τα καλύψουμε!

 • Σύνδεσμος σχολίου Λίνα Τρίτη, 09 Νοέμβριος 2010 14:01 δημοσιεύθηκε από Λίνα

  καλησπέρα, εμφανίζω επιχείλιο έρπη εδώ και ένα χρόνο, αλλα αυτή τη φορά έχει αρχίσει να εξαπλώνεται προς τα κάτω βγάζοντας ένα καινούριο "σπυράκι". Να συναντήσω γιατρό για να μου δώσει θεραπεία με λήψη από το στόμα;
  Χρησιμοποιώ τα αυτοκόλλητα(χωρίς βέβαια να βάφω τα χείλη μου)δεν ξέρω αν είναι καλύτερα ή τελικα θα έπρεπε να μείνω στην απλή αλοιφή

 • Σύνδεσμος σχολίου Φλώρα Αργυρού Τρίτη, 09 Νοέμβριος 2010 20:48 δημοσιεύθηκε από Φλώρα Αργυρού

  γεια σου Λίνα!
  Στη θέση σου θα επέλεγα να χρησιμοποιήσω την κρέμα αντί του επιθέματος...είναι πιο εύκολη στη χρήση και επιπλέον ενυδατώνει την περιοχή που εμφανίζεται ο έρπης. Το επίθεμα μπορείς να το χρησιμοποιείς όταν βγαίνεις έξω για αισθητικούς λόγους κυρίως.
  Καλό θα ήταν να συμβουλευτείς το γιατρό σου για το αν θα πρέπει να λάβεις θεραπεία απο το στόμα. Αν απλώς έχει εμφανιστεί ένας δεύτερος έρπης (ο οποίος πιθανόν να είναι στη 2η ή 3η ημέρα του κύκλου) μπόρεις εύκολα να τον αντιμετωπίσεις με την κρέμα.

 • Σύνδεσμος σχολίου Niki Τετάρτη, 10 Νοέμβριος 2010 12:22 δημοσιεύθηκε από Niki

  Geia sas..ein i prwti fora p m emfanizetai erpis..arxika emfanistike sto anw xeilos..vasika panw apo to xeilos..xwris na 3erw pws einai erpis ...k exodas tin idea pws einai spiraki p epa9e kati..evgaza sinexws tin krousta p emfanizotan k evgene ugro..to skoupiza me ta xeria mou sinexws..meta emfanistike sto magoulo m..metepeita katw sto piguni..episkeftika farmakeio.k m edwsan mia alifi p xrisimopoiw..simera 9a episkeftw dermatologo.peite m tin gnwmi sas..

 • Σύνδεσμος σχολίου Φλώρα Αργυρού Τετάρτη, 10 Νοέμβριος 2010 16:49 δημοσιεύθηκε από Φλώρα Αργυρού

  Νίκη ,είναι πολύ καλή η ιδέα σου να επισκεφθείς δερματολόγο...είναι πολύ πιθανό,αν όχι βέβαιο, ότι την εξάπλωση του έρπη την προκάλεσες εσύ,χωρίς να το θέλεις.Ίσως χρειαστεί να λάβεις θεραπεία απο το στόμα(αυτό βέβαια θα σου το πει ο δερματολόγος σου), χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα σταματήσεις τις εφαρμογές της κρέμας που σου συνέστησε ο φαρμακοποιός σου.

 • Σύνδεσμος σχολίου ΑΝΤΡΙΑ Τετάρτη, 17 Νοέμβριος 2010 13:33 δημοσιεύθηκε από ΑΝΤΡΙΑ

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ. ΘΑΘΕΛΑ ΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΩ ΠΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ? ΕΠΙΧΕΙΛΙΟΣ ΕΡΠΗΣ- ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 • Σύνδεσμος σχολίου Μάκης Παρασκευή, 19 Νοέμβριος 2010 16:30 δημοσιεύθηκε από Μάκης

  Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν τα αυτοκόλλητα αποθέματα που χρησιμοποιούνται, μπορούν να αποτύχουν τη μετάδοση - μιας και εμποδίζουν την επαφή με την περιοχή - και ποιος είναι ο κίνδυνος μετάδοσης, Όταν η πληγή έχει πλέον ξεραθεί.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Διαβασε περισσοτερα για

PneumoniaΚαπνιστες
Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια
Είναι η 4η αιτία θανάτου στις ΗΠΑ με 12 εκατ. διαγνωσμένους ασθενείς...
Περισσότερα
Erpeisερπης
Επιχείλιος Ερπης
Ο έρπης εμφανίζεται ως μια φουσκάλα με υδατώδες υγρό και...
Περισσότερα
pseiresΨειρες
Ψείρες
Οι ψείρες είναι τα παρασιτικά έντομα με το επιστημονικό όνομα Pediculus humunus capitis...
Περισσότερα
xolisteriniχοληστερινη
Χοληστερίνη
Η χοληστερίνη (ΧΟΛ) είναι είδος λιπιδίου *που βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα...
Περισσότερα


Εγγραφη στο newsletter


Όνομα:

Email:

Ξερεις οτι

Νέα αρθρα

Δημοφιλη αρθρα

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ