Προσθήκη ΑρχικήςΠροσθήκη ΤρέχουσαςΚάντο Αρχική
Back to Top
Σφάλμα
 • JUser::_load: Unable to load user with id: 63
Τρίτη, 10 Νοέμβριος 2009 11:27

Ψείρες

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(31 ψήφοι)
Phargas

Ψείρες

Οι ψείρες είναι τα παρασιτικά έντομα με το επιστημονικό όνομα Pediculus humunus capitis, που ζουν στις τριχωτές περιοχές του σώματος ( τριχωτό της κεφαλής, βλεφαρίδες, φρύδια) και τρέφονται αποκλειστικά με το αίμα του ξενιστή τους(φορέα). Οι ψείρες δεν είναι φορείς ασθενειών. 


Πώς κολλάμε ψείρες;

Οι ψείρες εντοπίζονται κυρίως σε μικρά παιδιά που πηγαίνουν σχολείο και σε άτομα που σχετίζονται με αυτά (οικογένεια, προσωπικό σχολείου κτλ).Εκτιμάται ότι στις Η.Π.Α. 6-12 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 3-11 χρόνων κολλάνε ψείρες κάθε χρόνο.

Η ψείρα μπορεί μόνο να περπατήσει αργά, δε μπορεί να πετάξει ούτε να πηδήξει! Η διασπορά της γίνεται με άμεση επαφή με το κεφάλι ατόμου που φέρει ψείρες και όχι μέσω των ρούχων ή προσωπικών αντικειμένων. Η καθαριότητα του χώρου και η προσωπική υγιεινή δε μειώνουν τις πιθανότητες να κολλήσει κανείς ψείρες.

Κύκλος ζωής της ψείρας :

Κόνιδα είναι το αυγό της ψείρας που εναποτίθεται από το θηλυκό πληθυσμό στη βάση της τρίχας, κοντά στο κρανίο. Είναι μικρές, στρογγυλές ή με οβάλ σχήμα και χρώμα από κίτρινο έως άσπρο(μερικές φορές παίρνει το χρώμα των μαλλιών του ξενιστή). Είναι πολύ μικρές και εύκολα μπορεί κανείς να τις μπερδέψει με πιτυρίδα. Σε 8-10ημέρες το αυγό σκάει σε απόσταση μικρότερη του ενός εκατοστού από την ρίζα της τρίχας.

Phargas

Νύμφη είναι η μη ώριμη ψείρα που βγαίνει από την κόνιδα. Έχει το ίδιο χρώμα με τις ενήλικες ψείρες , ενώ είναι αρκετά μικρότερη. Για να ζήσει η νύμφη πρέπει να τραφεί με αίμα και σε 9-12 ημέρες θα είναι πλέον ενήλικας .

Ενήλικες ψείρες. Όταν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της ψείρας , αυτή έχει μέγεθος σουσαμιού και χρώμα από γκρίζο έως άσπρο. Τρέφεται αποκλειστικά με αίμα και μπορεί να ζήσει μέχρι και 30 ημέρες στο κεφάλι ,ενώ αν πέσει από αυτό ζει μόνο 2 ημέρες. Τα θηλυκά είναι μεγαλύτερα από τα αρσενικά και κάθε μέρα δίνουν μέχρι 6 αυγά το καθένα.

Που εντοπίζονται περισσότερο ;

Οι ψείρες προτιμούν περιοχές όπως το τριχωτό μέρος της κεφαλής πίσω από τα αυτιά και κοντά στο λαιμό.

Πως καταλαβαίνουμε ότι έχουμε κολλήσει ψείρες;

 • Αίσθημα ότι κάτι κινείται στο κεφάλι.
 • Φαγούρα που προκαλείται αντανακλαστικά στο τσίμπημα της ψείρας
 • Ανήσυχος ύπνος(οι ψείρες είναι πιο δραστήριες στο σκοτάδι)
 • Πληγές στο τριχωτό της κεφαλής οι οποίες μπορούν να μολυνθούν από μικρόβια που μεταφέροντα με τα χέρια.

Διάγνωση

Σε αυτή την περίπτωση ,η αυτοψία είναι συνώνυμο της διάγνωσης. Ο εντοπισμός ζωντανής νύμφης ή ψείρας σημαίνει ότι είναι απαραίτητη η θεραπεία. Για τον εντοπισμό τους μην χρησιμοποιείται έντονο φωτισμό (μειώνεται η κινητικότητα τους) και παρατηρήστε με μεγεθυντικό φακό.

Θεραπεία

Θεραπεία ακολουθείται από άτομα που έχουν διαγνωστεί ότι έχουν κολλήσει. Άτομα που ζουν στο ίδιο σπίτι με φορείς δεν πρέπει να κάνουν κάποια θεραπεία, εκτός και αν χρησιμοποιούν κοινό κρεβάτι με το φορέα. Προσοχή!! Αν περισσότερα του ενός ατόμου πρόκειται να ακολουθήσουν κάποια θεραπεία ,πρέπει να την εφαρμόσουν ταυτόχρονα.

 • Πριν ξεκινήσετε την θεραπεία ,απομακρύνετε ρούχα σεντόνια και πετσέτες που χρησιμοποιήσατε τις δύο τελευταίες ημέρες(ίσως φέρουν ζωντανή ψείρα).
 • Μπορείτε να εφαρμόσετε μηχανική απομάκρυνση των ψειρών και των κονίδων αλλά πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία με όχι πολύ καλά αποτελέσματα(είναι πιθανόν να μην εντοπιστούν όλες οι ψείρες ).
 • Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην καταπολέμηση της ψείρας είναι:
  1. Χημικές ουσίες. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν το μαλάθιο ,η περμεθρίνη (κυκλοφορεί σε κρέμα και σε συνδυασμό με μαλάθιο σε σπρέι ) και η d-Phenothrin (λοσιόν κα σαμπουάν) . Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση των σπρέι διότι είναι πιθανόν να προκληθεί ερεθισμός του αναπνευστικου.
  2. Φυτικές ουσίες. Coconut oil, Anise oil, Neem seed oil, Teatree leaf oil, Lavender oil, Nettle extract, Thyme extract είναι μερικές από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες φυσικές ουσίες στην καταπολέμηση των ψειρών.
  3. Σιλικόνες. Είναι ίσως ο ασφαλέστερος τρόπος να αντιμετωπίσετε τις ψείρες. Οι σιλικόνες δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να καλύπτουν το σώμα της ψείρας ώστε να είναι αδύνατον να αναπνεύσει με αποτέλεσμα να πεθαίνει από ασφυξία. Δεν προκαλούν ερεθισμούς στο δέρμα ούτε στο αναπνευστικό. Η χρήση τους είναι τόσο ασφαλής ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και από πολύ μικρά παιδιά η και εγκύους.
 • Εφαρμόστε τα σύμφωνα με τις οδηγίες και μην καθυστερείτε να τα απομακρύνετε (ίσως προκαλέσουν ερεθισμό).
 • Βάλτε καθαρά ρούχα
 • Αν μετά από 8-12 ώρες υπάρχουν ζωντανές ψείρες που όμως κινούνται αργά, μην επαναλαμβάνετε την θεραπεία.
 • Χρησιμοποιήστε ειδικό χτενάκι για την απομάκρυνση των νεκρών ψειρών και κονίδων και ελέγχετε κάθε εβδομάδα το κεφάλι για τέσσερις εβδομάδες μετά την εφαρμογή.
 • Επανάληψη της εφαρμογής συνίσταται 8-10 ημέρες μετά την πρώτη εφαρμογή για να σκοτωθούν τυχόν επιζήσασες ψείρες (στην πραγματικότητα μιλάμε για επιζήσασες κόνιδες που σε διάστημα 8-10 ημερών θα γίνουν ψείρες).

Σημεία προσοχής!!!!

 • Πλύνετε τα ρούχα που χρησιμοποιήστε τις τελευταίες δύο ημέρες πριν την θεραπεία σε ζεστό νερό(130 ) και στεγνώστε τα σε υψηλή θερμοκρασία. Αν κάποια ρούχα δεν πλένονται εφαρμόστε στεγνό καθάρισμα ή φυλάξτε τα για 2-3 ημέρες ώστε να πεθάνουν οι ψείρες
 • Βράστε τα χτενάκια
 • Σκουπίστε το χώρο σας πολύ καλά( αν και οι πιθανότητες ζωντανής ψείρας μετά από 1-2 ημέρες είναι σχεδόν μηδενική.
 • Μην χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά! Είναι τοξικά και πιθανόν μη αποτελεσματικά. Πρόληψη • αποφεύγετε την επαφή με κεφάλια
 • Μην δανείζεστε ρούχα και μην χρησιμοποιείτε χτένες και πετσέτες άλλων ατόμων
 • Συμβουλέψετε τα παιδιά να αποφεύγουν την επαφή με άτομα που φέρουν ψείρες


Διαβάστηκε 197072 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Μάρτιος 2010 08:57

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

20 σχόλια

 • Σύνδεσμος σχολίου Katerina Σάββατο, 30 Οκτώβριος 2010 11:31 δημοσιεύθηκε από Katerina

  eleos pia me aftes tis psires,dn mporw allo.exw 3 xronia psires kai dn fevgoun e tpt!!!

 • Σύνδεσμος σχολίου Φλώρα Αργυρού Δευτέρα, 01 Νοέμβριος 2010 17:12 δημοσιεύθηκε από Φλώρα Αργυρού

  Κατερίνα, αν όντως έχουν περάσει 3 χρόνια και ακόμα δεν έχεις απαλλαχθεί απο τις ψείρες, πρέπει να εντοπίσεις που κάνεις λάθος... Τα πιθανά σημεία λάθους είναι τα εξής: 1) δεν καθαρίζεις καλά το κεφάλι απο τα αυγά 2)δεν επαναλαμβάνεις τη θεραπεία μετά απο 7 ημέρες, ώστε να σκοτώσεις τις ψείρες που έχουν προκύψει απο τις κόνιδες που σου ξέφυγαν την πρώτη φορά 3)δεν πλένεις προσεκτικά τα ρούχα,τα σεντόνια και τις πετσέτες που πιθανόν να φέρουν ζωντανές ψείρες3)εργάζεσαι σε περιβάλλον (σχολείο, ίδρυμα) όπου υπάρχουν άτομα με ψείρες, με τα οποία εσυ έρχεσαι σε μικρή απόσταση πολύ τακτικά. Δώσε περισσότερη προσοχή σε κάθε βήμα ξεχωριστά, ώστε να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Καλή επιτυχία!!

 • Σύνδεσμος σχολίου ελινα Σάββατο, 20 Νοέμβριος 2010 17:23 δημοσιεύθηκε από ελινα

  εγω τι να πω που εχω 7 χρονια και εχω χρεισιμοποιησει ολο το φαρμακειο?!!

 • Σύνδεσμος σχολίου Ανθή Πέμπτη, 05 Μάιος 2011 08:29 δημοσιεύθηκε από Ανθή

  Γειά σας,
  έχω μια κορούλα 20 μηνών και σήμερα παρατήρησα ότι εχει κονίδες και βρήκα και δύο ψείρες τι μπορώ να κάνω για να το αντιμετωπίσω? Τα φάρμακα που βρίσκονται στην αγορά είναι κατάλληλα για την ηλικία της ή αν υπάρχει κάποιος άλλος φυσικός τρόπος αντιμετώπισεις!

  Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!

 • Σύνδεσμος σχολίου Φλώρα Αργυρού Πέμπτη, 12 Μάιος 2011 09:22 δημοσιεύθηκε από Φλώρα Αργυρού

  Γεια σας!
  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προιόντα που περιέχουν σιλικόνη, τα οποία δεν προκαλούν ερεθισμο στο δέρμα, ούτε και το αναπνευστικό. Αυτά τα προιόντα δρουν μηχανικά,καλύπτουν τη ψείρα και τελικά αυτή παθαίνει ασφυξία. Είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

 • Σύνδεσμος σχολίου νεφελη Κυριακή, 15 Μάιος 2011 12:54 δημοσιεύθηκε από νεφελη

  θα ηθελα να ρωτησω αν ισχυει αυτο που λενε οτι δεν παει η ψειρα στα βαμμενα μαλλια? αληθεια ή μυθος;;;

 • Σύνδεσμος σχολίου Μιχαλης Τετάρτη, 25 Μάιος 2011 13:32 δημοσιεύθηκε από Μιχαλης

  Eιμαι αντρας τριχωτος σε στηθος, κοιλια, χερια-ποδια και εδω και λιγο καιρο εμφανιστηκαν ψειρες στο σωμα μου. Στην αρχη δε καταλαβα τι ηταν, νομισα ηταν ζωηφια της ανοιξης και θα τα αντιμετωπιζα με απλο ντουζ. Οταν τελικα συνειδητοποιησα περι τινος προκειται εκανα(σημερα αυτο) θεραπεια με τη λοσιον Ivaliten, ψεκασα ολο τα τριχωτα σημεια του σωματος και ξεπληθηκα μετα απο 15'. Ομως 2 ωρες μετα παρατηρησα πως πολλες ηταν ζωντανες ειδικα στο σημειο κοντα στα γενν.οργανα! Απετυχε η θεραπεια?

 • Σύνδεσμος σχολίου ΣΟΦΙΑ Τετάρτη, 25 Μάιος 2011 19:50 δημοσιεύθηκε από ΣΟΦΙΑ

  ΟΣΤΕ ΕΤΣΙ Η ΨΙΡΕς ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΨΙΡΕς ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑ ΤΟΣΟ ΚΑΚΕς

 • Σύνδεσμος σχολίου Φλώρα Αργυρού Πέμπτη, 26 Μάιος 2011 06:33 δημοσιεύθηκε από Φλώρα Αργυρού

  Κυρία Νεφέλη, δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι ψείρες ''αποφεύγουν'' τα βαμμένα μαλλιά. Εμπειρικά θα μπορούσαμε να πούμε οτι ισχύει.

 • Σύνδεσμος σχολίου Φλώρα Αργυρού Παρασκευή, 27 Μάιος 2011 17:03 δημοσιεύθηκε από Φλώρα Αργυρού

  Κ Μιχάλη, προφανώς η θεραπεία απέτυχε. Ίσως να μην έγινέ σωστά η εφαρμογή του φαρμάκου. Στη θέση σας θα επέλεγα ένα προιόν που δε προκαλεί ερεθισμούς. Η επιφάνεια εφαρμογής είναι πολύ μεγάλη και μπορεί εύκολα να προκληθούν δερματίτιδες. Εφαρμόστε ένα προιόν φυτικό ή κάποιο που δρα μηχανικά, ώστε να γίνει εφαρμογή και στην περιοχή κοντά στα γεννηστικά όργανα. Μεγάλη προσοχή στα ρούχα, τα σκεπάσματα, τις πετσέτες και γενικά επιφάνειες που έρχονται σε άμεση επαφή με το σώμα.

Διαβασε περισσοτερα για

PneumoniaΚαπνιστες
Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια
Είναι η 4η αιτία θανάτου στις ΗΠΑ με 12 εκατ. διαγνωσμένους ασθενείς...
Περισσότερα
Erpeisερπης
Επιχείλιος Ερπης
Ο έρπης εμφανίζεται ως μια φουσκάλα με υδατώδες υγρό και...
Περισσότερα
pseiresΨειρες
Ψείρες
Οι ψείρες είναι τα παρασιτικά έντομα με το επιστημονικό όνομα Pediculus humunus capitis...
Περισσότερα
xolisteriniχοληστερινη
Χοληστερίνη
Η χοληστερίνη (ΧΟΛ) είναι είδος λιπιδίου *που βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα...
Περισσότερα


Εγγραφη στο newsletter


Όνομα:

Email:

Ξερεις οτι

Νέα αρθρα

Δημοφιλη αρθρα

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ