Προσθήκη ΑρχικήςΠροσθήκη ΤρέχουσαςΚάντο Αρχική
Back to Top
Σφάλμα
 • JUser::_load: Unable to load user with id: 73
Σάββατο, 10 Απρίλιος 2010 07:15

Ερπης Ζωστήρας

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(16 ψήφοι)

Ερπης Ζωστήρας

Με μια πρώτη ματιά: Ο έρπης ζωστήρας είναι επώδυνο δερματικό εξάνθημα που οφείλεται στον ιό Varicella Zoster Virus (VZV) που προκαλεί και την ανεμοβλογιά. Ανήκει στην οικογένεια των ερποιών όπως ο επιχείλιος έρπης και ο έρπης των γεννητικών οργάνων, αλλά δεν είναι ίδιος.

Αφού περάσει κάποιος την ανεμοβλογιά, ο ιός παραμένει ανενεργός στη ρίζα των νεύρων κοντά στη σπονδυλική στήλη και στη βάση του προσωπικού νεύρου. Όσο μεγαλώνουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξασθενεί και δεν είναι αρκετά δυνατό να ελέγξει τον ιό. Έτσι συνήθως μετά τα 50 είναι δυνατόν να δραστηριοποιηθεί πάλι ο ιός και ακολουθώντας τις νευρικές ίνες να εκδηλώσει το εξάνθημα.

Συχνότητα

Η συχνότητα είναι 1,2-3,4/1000, αλλά για τους άνω των 65 ετών γίνεται 3,9-11,8/1000. Οι άνω των 70 ετών έχουν 15 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν. Στις ΗΠΑ νοσούν κάθε χρόνο περισσότερα από 500.000 άτομα. Συνήθως νοσεί κάποιος μόνο μία φορά.

Ποιοι κινδυνεύουν;

Όλοι όσοι έχουν περάσει την ανεμοβλογιά και είναι συνήθως πάνω από 50 ετών. Όσοι έχουν αδύνατο ανοσοποιητικό σύστημα (HIV/AIDS), έχουν καρκίνο και κάνουν χημειοθεραπείες ή ακτινοβολίες, μεταμοσχευμένα άτομα που παίρνουν φάρμακα ανοσοκατασταλτικα ή κάνουν μακροχρόνια χρήση κορτιζόνης. Στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται οι ασθένειες, οι τραυματισμοί και το stress.

Σημάδια και Συμπτώματα

Ο ζωστήρας ξεκινάει με φαγούρα, μυρμήγκιασμα, κάψιμο και πόνο σε ένα σημείο του σώματος (δερματοτόμιο) που είναι η περιοχή του δέρματος που νευρώνεται από τις αισθητικές νευρικές απολήξεις μίας μόνο αισθητικής ρίζας του νωτιαίου μυελού). Συνήθως εκδηλώνεται στον θώρακα ή το πρόσωπο, αλλά και στον αυχένα, χαμηλά στη μέση, στη πλάτη, στους γλουτούς και μόνο από την μία πλευρά του σώματος. Μετά από 2-3 μέρες ξεσπάει κηλιδοβλατιδώδες – φυσαλιδώδες εξάνθημα πάνω στο ήδη κόκκινο και ερεθισμένο δέρμα που κρατάει περίπου δέκα μέρες. Στο στάδιο αυτό η νόσος είναι μεταδοτική εφόσον έλθουμε σε επαφή με τις φυσαλίδες. Κατόπιν ξεραίνονται οι φυσαλίδες, δημιουργείται κρούστα και αρχίζει να υποχωρεί. Ακόμη μπορεί να έχουμε πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο και ατονία. Σοβαρότερα είναι όταν ο ζωστήρας βγαίνει στο πρόσωπο όπου υπάρχει κίνδυνος να πειραχθεί το μάτι και χρειάζεται να παρακολουθείται από οφθαλμίατρο. Πολύ σπάνια κάνει πνευμονία, προβλήματα ακοής, τύφλωση και εγκεφαλίτιδα. Τις περισσότερες φορές όμως μετά από τέσσερεις εβδομάδες επέρχεται πλήρης ίαση, και πολύ σπάνια ξαναβγαίνει.

Με μία συχνότητα όμως 1:5 έχουμε πόνο στην περιοχή που προϋπήρχε το εξάνθημα , μια κατάσταση που ονομάζεται Μεθερπητική Νευροπάθεια(ΜΝ), και μπορεί να διαρκέσει μήνες . Εκτός από τον πόνο έχουμε αϋπνίες, χάσιμο βάρους και κατάθλιψη . Η (ΜΝ)αντιμετωπίζεται με αντικαταθλιπτικά( τρικυκλικά και ανταγωνιστές της επαναπρόσληψης σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης) , αντιεπιληπτικά (carbamazepin, gabapentin), οπιοειδή παυσίπονα και τοπικά με αλοιφές λιδοκαίνης και καπσαικίνης.

Διάγνωση

Την διάγνωση, που δεν είναι και πολύ εύκολη, θα την κάνει μόνο ο ιατρός. Χρειάζεται λεπτομερές ιστορικό και από εκεί και πέρα ίσως χρειασθεί να πάρει υγρό για εξέταση στο μικροσκόπιο ή ακόμα να σταλεί σε εργαστήριο για ταυτοποίηση.

Θεραπεία

Ο ζωστήρας δεν θεραπεύεται αφού έτσι ή αλλιώς κάνει τον κύκλο του.

 • Διατηρούμε την περιοχή καθαρή
 • Καλύπτουμε το εξάνθημα μέχρι να ξεραθεί
 • Συστήνεται ξεκούραση
 • Δίνουμε άφθονα υγρά
 • Χορηγούμε παυσίπονα και αντιπυρετικά (παρακεταμόλη)
 • Χρησιμοποιούμε αντιισταμινικές αλοιφές
 • Δεν ξύνουμε την περιοχή και πλένουμε πάντοτε τα χέρια μας

Αν έχουν φύγει οι φυσαλίδες δίνουμε αλοιφή λιδοκαίνης ή καψαικίνης.

Ο ζωστήρας μεταδίδεται μόνον όσο υπάρχουν οι φυσαλίδες και μόνον σε όσους δεν έχουν περάσει την ανεμοβλογιά οι οποίοι δεν θα κάνουν ζωστήρα αλλά ανεμοβλογιά. Υποψήφιοι είναι τα νεογέννητα και οι έχοντες αδύναμο ανοσοποιητικό. Τα αντιϊκά φάρμακα (acyclovir, valacyclovir, famcyclovir) που πρέπει να χορηγηθούν εντός 72 ωρών μειώνουν την σοβαρότητα και την διάρκεια της νόσου αλλά κυρίως την πιθανότητα εμφάνισης (ΜΝ). Συστήνονται απαραιτήτως όταν ο ιός βγει στο πρόσωπο, στους ηλικιωμένους και σε όσους έχουν αδύνατο ανοσοποιητικό. Από το 2006 κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ εμβόλιο για τον ζωστήρα το οποίο απευθύνεται στους άνω των 50 ετών που έχουν περάσει την ανεμοβλογιά και μειώνει τις πιθανότητες να νοσήσει κάποιος αλλά και να κάνει (ΜΝ).

Μπορεί να έχουμε τοπικά ερυθρότητα, πρήξιμο, πόνο και πονοκέφαλο. Το εμβόλιο δεν συστήνεται:

 • Στις εγκυμονούσες
 • Στους έχοντες αλλεργία στην ζελατίνη και τη νεομυκίνη
 • Στους έχοντες υψηλό πυρετό
 • Στους έχοντες αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα(AIDS)
 • Στους μεταμοσχευμένους (με φάρμακα και στεροειδή μακροχρόνια)
 • Σε όσους κάνουν χημειοθεραπείες ή ακτινοβολίες
 • Σε καρκινοπαθείς ( λευχαιμία, λέμφωμα)


Διαφορές

Παρότι η ανεμοβλογιά και ο έρπης ζωστήρας οφείλονται στον ίδιο ιό, εντούτοις διαφέρουν σε κάποια πράγματα όπως:

Ο ζωστήρας μεταδίδεται μόνο δια επαφής κατά το οξύ στάδιο με τις φυσαλίδες ενώ η ανεμοβλογιά μεταδίδεται και δια επαφής αλλά και με τα σταγονίδια.

Ο ζωστήρας εμφανίζεται σε μία περιοχή (δερματοτόμιο)και στη μία πλευρά του σώματος ενώ η ανεμοβλογιά σε όλο το σώμα.

Ο ζωστήρας κάνει περισσότερο πόνο και λιγότερο φαγούρα ενώ η ανεμοβλογιά πιο πολλή φαγούρα και λιγότερο πόνο.

Τελειώνοντας έχει παρατηρηθεί ότι όσοι ζουν μέσα σε οικογένειες με μικρά παιδιά αλλά και οι Παιδίατροι δεν κάνουν εύκολα ζωστήρα γεγονός που έχει αποδοθεί στο ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αυτών των ανθρώπων είναι σε διαρκή εγρήγορση.

Διαβάστηκε 61926 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2010 07:31

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

10 σχόλια

 • Σύνδεσμος σχολίου memou geta Τρίτη, 22 Φεβρουάριος 2011 09:48 δημοσιεύθηκε από memou geta

  Eyxaristoyme gia tis symboules kai tin enimerosi pu maw prosferete me thn dimosiebei tu artro sas ,o sizigos mu parysiazi epanilimena sto gofo mia enzima san erpez zostira to enimerotiko sas inai xrisimo gia mas

 • Σύνδεσμος σχολίου γιωργος Τετάρτη, 10 Αύγουστος 2011 09:04 δημοσιεύθηκε από γιωργος

  ο γιατρος μιας φιλης της ειπς να μιν τι σκεπαζι το σιμιο ισχιει αυτο???

 • Σύνδεσμος σχολίου ΖΙΑΝΙΚΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Τρίτη, 25 Οκτώβριος 2011 14:20 δημοσιεύθηκε από ΖΙΑΝΙΚΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

  καλησπερα.πριν 2.5 χρονια κ μια μερα πριν τη γεννηση του δευτερου παιδιου μου ειχα βγαλει στην πλατη αριστερα καποιο εξανθημα. μετα τη γεννα (μαλλον εξαιτιας των φαρμακων που μου χορηγηθηκαν )αυτο αρχισε να απλωνει κ να εξελισεται σε μια μεγαλη κοκκινιλα.μου διαγνώστηκε ερπης ζωστηρα αλλα δεν ειχα κανενα απο τα συμπτωματα που προαναφερθηκαν στο κειμενο.το παιδι υπαρχει περιπτωση να εμφανισει την ιδια νοσο αλλα σε πιο βαρια μορφη?ο μικρος ειναι 2,5 χρονων κ δεν εχει περασει ανεμοβλογια.ευχαριστω.

 • Σύνδεσμος σχολίου Στέλιο Σαραγά Δευτέρα, 07 Νοέμβριος 2011 17:19 δημοσιεύθηκε από Στέλιο Σαραγά

  Γιώργο, στο οξύ στάδιο με τις φυσσαλίδες ο ζωστήρας είναι μεταδοτικός και μόνο δι επαφής. Ως εκ τούτου η κάλυψη είναι απαραίτητη.

 • Σύνδεσμος σχολίου Στέλιο Σαραγά Δευτέρα, 07 Νοέμβριος 2011 17:38 δημοσιεύθηκε από Στέλιο Σαραγά

  Κατερίνα καλησπέρα,για να κολλήσει κάποιος ζωστήρα πρέπει να έχει περάσει ανεμοβλογιά.Αρα δεν τίθεται θέμα με τον μικρό.Με την ευκαιρία το εμβόλιο του το κάνατε;

 • Σύνδεσμος σχολίου fwteini Πέμπτη, 23 Αύγουστος 2012 13:59 δημοσιεύθηκε από fwteini

  pws ginetai na exw ton erpi zwstira apo tin stigmi pou eimai 24 etwn?? na anisuxw oti kati den paei kala genikotera me ton organismo mou i' me tin psuxologia mou???

 • Σύνδεσμος σχολίου Στελιος Σαραγας Δευτέρα, 03 Σεπτέμβριος 2012 09:28 δημοσιεύθηκε από Στελιος Σαραγας

  Φωτεινή γειά σου. Πράγματι μπορεί κάνεις Ζωστήρα και σε μικρή ηλικία αν το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι πεσμένο.

 • Σύνδεσμος σχολίου ελενη Τρίτη, 25 Σεπτέμβριος 2012 11:53 δημοσιεύθηκε από ελενη

  καλησπερα σας,σημερα μου διαγνωσε ο γιατρος οτι εχω ερπη ζωστηρα αλλα εδω και χρονια εχω προβλημα με τον αυχενα δεν εβγαλα ποτε εξανθημα .μονο αφορητους πονουςστην ωμοπλατη και αυχενα.μου ειπε οτι ειναι εσωτερικο.σε αυτη την περιπτωση τι μπορει να γινει?επισης εχω πονοκεφαλους κατα διαστηματα και εντερικα προβληματα.οταν εχω αγχος και στρες γινετε εντονοτερο.αν μεινω εγκυος θα υπαρχει κινδυνος για το μωρο?ευχαριστω

 • Σύνδεσμος σχολίου Στελιος Σαραγας Σάββατο, 29 Σεπτέμβριος 2012 10:11 δημοσιεύθηκε από Στελιος Σαραγας

  Ελένη καλημέρα. Αν η διάγνωση του Γιατρού είναι ζωστήρας, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεσαι. Θα κάνει τον κύκλο του.

 • Σύνδεσμος σχολίου ANNA ROMAIOU Τρίτη, 02 Απρίλιος 2013 16:00 δημοσιεύθηκε από ANNA ROMAIOU

  KALISPERA, PARAKALO MPOREI NA TO EXEI KAPIOS XORIS EKSASTHIMATA ALLA TO KAPSIMO O PONOS TO MYRMYGIAZMA NA EINAI ENTONO XORIS TIPOTA KOKINILA H SYMADIA. EXO PERASI SE PAIDIKH YLIKIA THN ANEMOBLOGIA. EXO OMOS AYTES THS ENOXLISIS APO TON SEPTEMBRIO ARXIZONTAS APO PLATI , META DEKSIA MASXALI KAI TORA BRISKETE GIA 1 MHNA ARISTERA EPANO STO STOMAXI KAI LIGO PLAGIA .PIGA SE DIAFOROUS PATHOLOGOUS, BOHTHIA KAMIA .EYXARISTO.

Διαβασε περισσοτερα για

PneumoniaΚαπνιστες
Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια
Είναι η 4η αιτία θανάτου στις ΗΠΑ με 12 εκατ. διαγνωσμένους ασθενείς...
Περισσότερα
Erpeisερπης
Επιχείλιος Ερπης
Ο έρπης εμφανίζεται ως μια φουσκάλα με υδατώδες υγρό και...
Περισσότερα
pseiresΨειρες
Ψείρες
Οι ψείρες είναι τα παρασιτικά έντομα με το επιστημονικό όνομα Pediculus humunus capitis...
Περισσότερα
xolisteriniχοληστερινη
Χοληστερίνη
Η χοληστερίνη (ΧΟΛ) είναι είδος λιπιδίου *που βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα...
Περισσότερα


Εγγραφη στο newsletter


Όνομα:

Email:

Ξερεις οτι

Νέα αρθρα

Δημοφιλη αρθρα

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ