Προσθήκη ΑρχικήςΠροσθήκη ΤρέχουσαςΚάντο Αρχική
Back to Top
Σφάλμα
 • JUser::_load: Unable to load user with id: 63
Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2010 07:40

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Το ΣΠΩ είναι η πιο κοινή ορμονική διαταραχή σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Μπορεί να εμφανιστεί στην εφηβεία ή αργότερα επηρεάζοντας τον κύκλο, τη γονιμότητα, τα επίπεδα ορμονών, τα αγγεία, ακόμα και την εμφάνιση

Υπολογίζεται πως το 4-10 % των γυναικών εμφανίζει αυτή τη διαταραχή. Αν συνυπολογιστεί και ο αριθμός των γυναικών που δε γνωρίζουν ότι πάσχουν, τότε το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο από 10%.

Η ονομασία του συνδρόμου υποδηλώνει την ύπαρξη κύστεων (σάκοι γεμάτοι με νερό) στις ωοθήκες, κάτι που δεν είναι απαραίτητο σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό που προσδιορίζει το σύνδρομο είναι η διαταραχή των ορμονών και μια σειρά άλλων συμπτωμάτων. Όταν υπάρχουν κύστες στις ωοθήκες (για διάφορους λόγους), τότε απλά μιλάμε για πολυκυστικές ωοθήκες και όχι για ΣΠΩ.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΠΩ

Ο φυσιολογικός κύκλος της γυναίκας καθορίζεται από αλλαγές ορμονών που παράγονται από την υπόφυση (αδένας που βρίσκεται στη βάση του κρανίου) και τις ωοθήκες. Η υπόφυση παράγει πολλές ορμόνες ανάμεσα στις οποίες και την FSH (ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη) και την LH (ωχρινοποιητική ορμόνη), ορμόνες που καθορίζουν την ανάπτυξη του ωαρίου και την απελευθέρωση του στη μήτρα (όταν αυξάνεται η τιμή της LH). Μετά την απελευθέρωσή του από το ωοθυλάκιο στην ωοθήκη, το ωάριο διαμέσου της σάλπιγγας οδηγείται στη μήτρα. Λίγο πριν, η προγεστερόνη που έχει παραχθεί στις ωοθήκες δίνει εντολή στη μήτρα να ενισχύσει τα τοιχώματα της και να δημιουργήσει κατάλληλο υπόστρωμα για να υποδεχθεί το γονιμοποιημένο ωάριο. Αν το ωάριο δε γονιμοποιηθεί, τότε αυτό θα αποβληθεί μαζί με μέρος των τοιχωμάτων της μήτρας και έτσι θα προκύψει η έμμηνος ρύση. Η διαδικασία που μόλις περιγράψαμε αποτελεί τον εμμηνορρυσιακό κύκλο, ο οποίος διαρκεί 28 ημέρες. Μετά από κάθε έμμηνο ρύση ο κύκλος ξεκινάει κανονικά.

Οι διαφοροποιήσεις που συμβαίνουν στις γυναίκες με ΣΠΩ είναι οι εξής: τα επίπεδα LH είναι αυξημένα καθ’όλη τη διάρκεια του κύκλου και σαφώς υψηλότερα των επιπέδων FSH. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη γίνεται κανονικά η ωορρηξία ούτε και η έμμηνος ρύση.

Οι γιατροί δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι αποτέλεσμα γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων:

 • Γονιδιακό υπόστρωμα. Έχει παρατηρηθεί ότι μια γυναίκα με ΣΠΩ έχει τουλάχιστον ένα άτομο στην οικογένεια που πάσχει (μητέρα ή αδερφή).
 • Αντίσταση στην ινσουλίνη. Έχει συνδεθεί με αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων από τις ωοθήκες.
 • Αυξημένη έκκριση ανδρογόνων.
 • Διαταραχή λειτουργίας υποθαλάμου-υπόφυσης-γονάδων.
 • Περιβαλλοντικοί παράγοντες.
 • Χρόνια φλεγμονή.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα ποικίλουν από άτομο σε άτομο είτε στον τύπο, είτε στη βαρύτητά τους. Από τα ακόλουθα συμπτώματα τουλάχιστον δύο εμφανίζονται σε όλες τις περιπτώσεις.

 • Διαταραχές κύκλου. Είναι χαρακτηριστικό σε όλες τις περιπτώσεις γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες. Διακρίνουμε τις εξής διαταραχές: πρωτογενής αμηνόρροια (καθυστέρηση στην έλευση της έμμηνου ρύσης περισσότερο από 35 ημέρες), ολιγομηνόρροια (λιγότερες έμμηνες ρύσεις το χρόνο) και αμηνόρροια (έλλειψη έμμηνου ρύσης για τρείς μήνες). Ως διαταραχή θεωρούμε και τις έμμηνες ρύσεις που διαρκούν περισσότερες ημέρες ή είναι επώδυνες.
 • Υψηλά επίπεδα ανδρογόνων. Φυσιολογικά το γυναικείο σώμα παράγει τις γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα) και τις ανδρικές (ανδρογόνα). Στο ΣΠΩ παράγονται περισσότερα ανδρογόνα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την εικόνα της γυναίκας ( αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο και το σώμα, ακμή, ανδρογενής αλωπεκία κτλ). Αξίζει να αναφέρουμε πως δεν επηρεάζονται όλες οι γυναίκες στον ίδιο βαθμό. Η εθνικότητα έχει ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε αυτό το σημείο (π.χ. γυναίκες προερχόμενες από τη Βόρεια Ευρώπη ή την Ασία δεν επηρεάζονται σχεδόν καθόλου).
 • Υπογονιμότητα. Η έλλειψη έμμηνων ρύσεων οδηγεί στην απουσία ωαρίου και συνεπώς στη μείωση της γονιμότητας. Το ΣΠΩ θεωρείται η πιο κοινή αιτία υπογονιμότητας στις γυναίκες.
 • Άλλες ορμονικές διαταραχές. Παρατηρείται διαφοροποίηση των επιπέδων κάποιων ορμονών: οιστρογόνα, κορτιζόλη, προλακτίνη, FSH, LH, θυροειδικές ορμόνες.

Κάποια άλλα συμπτώματα λιγότερο κοινά σε σχέση με τα προηγούμενα είναι τα παρακάτω:

 • Παχυσαρκία. 50% των γυναικών με ΣΠΩ είναι παχύσαρκες ή έχουν την τάση να είναι υπέρβαρες.
 • Προδιαβήτης ή διαβήτης τύπου 2. Έχει παρατηρηθεί πως οι γυναίκες με ΣΠΩ εμφανίζουν αντίσταση στην ινσουλίνη, κάτι που οδηγεί στην όχι καλή χρήση της ινσουλίνης του σώματος και κατ’επέκταση σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
 • Διαταραχή επιπέδων χοληστερίνης, όπως αυξημένα τριγλυκερίδια, μειωμένη HDL (καλή χοληστερίνη).
 • Μελανίζουσα ακάνθωση. Πρόκειται για μια νόσο του δέρματος που εκδηλώνεται ως πάχυνση του δέρματος και υπερτρίχωση. Εντοπίζεται στον τράχηλο, τις μασχάλες και σε άλλες πτυχές. Είναι σημάδι της αντίστασης στην ινσουλίνη.
 • Υπνική άπνοια
 • Δυσχρωμίες δέρματος
 • Πιτυρίδα
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται από γυναικολόγο. Τα εργαλεία που θα χρειαστεί ο γιατρός σας για να οδηγηθεί σε ασφαλή συμπεράσματα είναι:

 • Πλήρες ιατρικό ιστορικό. Υπάρχουσες νόσοι (πχ διαταραχές θυρεοειδούς αδένα ), ημερολόγιο έμμηνων ρύσεων, αυξομειώσεις βάρους.
 • Φυσική εξέταση (ύψος, βάρος, σύσταση σώματος κτλ).
 • Γυναικολογική εξέταση και υπέρηχος. Ο υπέρηχος μπορεί να γίνει είτε κολπικά είτε εξωτερικά και μας δίνει την εικόνα των ωοθηκών και της μήτρας.
 • Αιματολογικές εξετάσεις. Αυτές περιλαμβάνουν και ορμονικές (FSH, LH, προλακτίνη, τεστοστερόνη, διυδροτεστοστερόνη, θυροειδικές ορμόνες κτλ), καθώς και επίπεδα τριγλυκεριδίων χοληστερίνης, γλυκόζης).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από τα συμπτώματα και την ένταση αυτών, την ηλικία της γυναίκας που έχει ΣΠΩ και την επιθυμία της για εγκυμοσύνη.

 • Λήψη αντισυλληπτικών. Συνήθως χορηγούνται αντισυλληπτικά χάπια που είναι συνδυασμός οιστρογόνων και προγεστερόνης. Με αυτό τον τρόπο, μειώνονται τα επίπεδα ανδρογόνων αρκετά, σταθεροποιείται ο κύκλος και βελτιώνεται σημαντικά η ακμή και η τριχοφυΐα . ΠΡΟΣΟΧΗ! Η λήψη αντισυλληπτικού αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα στην εμφάνιση αθηροσκλήρωσης, έτσι είναι απαραίτητη η διακοπή καπνίσματός!
 • Χορήγηση προγεστερόνης. Δίνεται προγεστερόνη για 10-14 ημέρες το μήνα και έτσι έχουμε σταθερούς κύκλους και προστασία από υπερπλασίες ενδομητρίου. Δυστυχώς δεν βελτιώνονται τα επίπεδα ανδρογόνων, ούτε η ακμή ή η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα.
 • Χορήγηση αντιδιαβητικών φαρμάκων. Έχει αποδειχθεί πως η χορήγηση φαρμάκων που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία (όπως η μετφορμίνη) ,βελτιώνει τη συχνότητα των εμμηνορρυσιακών κύκλων, βοηθώντας στην καλύτερη διαχείριση της ινσουλίνης. Η χορήγηση γίνεται με μεγάλη προσοχή και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, μετά από συνεννόηση του γυναικολόγου και του ενδοκρινολόγου.
 • Σπιρονολακτόνη. Πρόκειται για ένα διουρητικό φάρμακο που βοηθάει σημαντικά στην ακμή και στην ανεπιθύμητη τριχοφυΐα που προκαλεί το ΣΠΩ. Είναι απαραίτητο να γίνονται εξετάσεις αίματος για έλεγχο των επιπέδων καλίου και της λειτουργίας των νεφρών.
 • Αντιανδρογόνα. Χορηγούνται για την αντιμετώπιση κάποιων συμπτωμάτων όπως της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας, της ακμής και της τριχόπτωσης.
 • Όταν μια γυναίκα έχει ΣΠΩ και επιθυμεί να μείνει έγκυος, τότε δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω και η ενδιαφερόμενη μπορεί να λάβει φάρμακα που βοηθούν την ωορρηξία. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν η κιτρική κλομιφαίνη και οι γοναδοτροπίνες.
 • Συμπτωματική αντιμετώπιση. Μέθοδοι για την αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας, της ακμής και της τριχόπτωσης.
 • Υιοθέτηση υγιεινής διατροφής. Ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε σύνθετους υδρογονάνθρακες βοηθάει πολύ στην καλύτερη διαχείριση της γλυκόζης από τον οργανισμό. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά δεν πρέπει να λείπουν από τις διατροφικές μας συνήθειες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως προτιμότερα είναι τα πολλά και μικρά γεύματα σε σχέση με λίγα και μεγάλα.
 • Καθημερινή άσκηση. 30 λεπτά καθημερινής άσκησης είναι απαραίτητα για όλους. Εάν είστε υπέρβαρες, θα χρειαστείτε ένα κατάλληλο πρόγραμμα για μείωση βάρους. Απώλεια 5% του σωματικού βάρους μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη συχνότητα των έμμηνων ρύσεων, ενώ παράλληλα, μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων και περιορίζει τον κίνδυνο για εκδήλωση Σ.Δ.
 • Διακοπή καπνίσματος. Το κάπνισμα σε γυναίκες με ΣΠΩ αυξάνει τις πιθανότητες αθηροσκλήρωσης και αύξηση της αντίστασης στη γλυκόζη.

 ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΩ

Μύθος 1: μια γυναίκα που πάσχει από ΣΠΩ έχει απαραιτήτως πολυκυστικές ωοθήκες.

Αλήθεια: από το 25 % του γυναικείου πληθυσμού που έχει κύστες στις ωοθήκες, μόνο οι μισές από αυτές έχουν διαγνωστεί με ΣΠΩ. Επίσης, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ΣΠΩ που δεν παρουσιάζουν κύστες στις ωοθήκες. Αυτό που προσδιορίζει το σύνδρομο είναι το σύνολο των συμπτωμάτων.

Μύθος 2: γυναίκες με ΣΠΩ δεν μπορούν να κάνουν παιδιά.

Αλήθεια: το ΣΠΩ είναι ένας παράγοντας υπογονιμότητας, όμως, πολλές είναι οι γυναίκες που έμειναν έγκυες με φυσικό τρόπο ή μετά από σχετική φαρμακευτική βοήθεια ανάλογα με την περίπτωση.

Μύθος 3: όσες πάσχουν από ΣΠΩ είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες.

Αλήθεια: το 50% των γυναικών είναι υπέρβαρες, όμως μια προσεκτική διατροφή και καθημερινή άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, οι γιατροί τείνουν να διαχωρίσουν το πληθυσμό με ΣΠΩ σε δύο κατηγορίες: α)σε αυτές που εμφανίζουν υψηλή αντίσταση στη γλυκόζη και έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό και β) σε αυτές που παρουσιάζουν διαταραχές κύκλου και ορμονών αλλά έχουν φυσιολογικό βάρος.

Μύθος 4: το αντισυλληπτικό χάπι θεραπεύει το ΣΠΩ.

Αλήθεια: τα αντισυλληπτικά αποτελούν συμπτωματική αντιμετώπιση του συνδρόμου βελτιώνοντας τον κύκλο (και συνεπώς αποτρέπουν την πάχυνση των τοιχωμάτων της μήτρας), την ακμή, την τριχόπτωση κτλ, χωρίς όμως να παρέχουν θεραπεία! Δεν βελτιώνουν την αντίσταση στη γλυκόζη, ούτε περιορίζουν κάποιον από τους επιβαρυντικούς παράγοντες. Η διακοπή του μπορεί να μας πάει πίσω στην πρότερη κατάσταση.

Διαβάστηκε 19029 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Απρίλιος 2010 07:17

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Διαβασε περισσοτερα για

PneumoniaΚαπνιστες
Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια
Είναι η 4η αιτία θανάτου στις ΗΠΑ με 12 εκατ. διαγνωσμένους ασθενείς...
Περισσότερα
Erpeisερπης
Επιχείλιος Ερπης
Ο έρπης εμφανίζεται ως μια φουσκάλα με υδατώδες υγρό και...
Περισσότερα
pseiresΨειρες
Ψείρες
Οι ψείρες είναι τα παρασιτικά έντομα με το επιστημονικό όνομα Pediculus humunus capitis...
Περισσότερα
xolisteriniχοληστερινη
Χοληστερίνη
Η χοληστερίνη (ΧΟΛ) είναι είδος λιπιδίου *που βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα...
Περισσότερα


Εγγραφη στο newsletter


Όνομα:

Email:

Ξερεις οτι

Νέα αρθρα

Δημοφιλη αρθρα

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ