Προσθήκη ΑρχικήςΠροσθήκη ΤρέχουσαςΚάντο Αρχική
Back to Top
Σφάλμα
 • JUser::_load: Unable to load user with id: 63
Τρίτη, 26 Ιανουάριος 2010 07:47

Γλαύκωμα

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Γλαύκωμα

Το γλαύκωμα είναι ένα σύνολο παθολογικών καταστάσεων που οδηγούν σταδιακά στην καταστροφή του οπτικού νεύρου (= δέσμη ενός εκατομμυρίου νευρικών ινών που συνδέει τον αμφιβληστροειδή με τον εγκέφαλο) και έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της όρασης και τελικά την τύφλωση αν δεν προσεχθεί.

Τι ακριβώς γίνεται;

Πρόκειται για μία διαταραχή απομάκρυνσης των υγρών του ματιού. Κανονικά το υδατοειδές υγρό που κυκλοφορεί συνεχώς και θρέφει τους γύρω ιστούς , παράγεται στο ακτινωτό σώμα πίσω από την ίριδα( σχήμα 1) πηγαίνει στον πρόσθιο θάλαμο και από εκεί στο σημείο που συναντώνται η ίριδα με τον κερατοειδή, όπου φιλτράρεται από ένα σπογγώδη ιστό που περιέχει μικροσκοπικά κανάλια πριν καταλήξει σε ένα μεγαλύτερο κανάλι (του Schlemm) και αναμειχθεί με το αίμα. Αν για κάποιο λόγο η απομάκρυνση των υγρών παρεμποδίζεται, τότε αυξάνεται η πίεση του ματιού, πιέζεται ο αμφιβληστροειδής (=φωτοευαίσθητος ιστός στο πίσω μέρος του ματιού)-χάνονται τα γαγγλιακά κύτταρα- και καταστρέφεται το οπτικό νεύρο.


Σχήμα 1
σχήμα 1

Εδώ να διευκρινίσουμε ότι το υδατοειδές υγρό διαφέρει από τα δάκρυα τα οποία παράγονται από εξωτερικούς αδένες και υγραίνουν την εξωτερική επιφάνεια του βολβού. Συχνότερος παράγων κινδύνου - όχι όμως πάντοτε- είναι η αυξημένη πίεση > 22mmHg. Όλοι οι τύποι γλαυκώματος δημιουργούν οπτική νευροπάθεια. Υπάρχουν άνθρωποι με χαμηλή πίεση που κάνουν γλαύκωμα και άλλοι με υψηλή πίεση για χρόνια που δεν κάνουν γλαύκωμα.

Πόσοι τύποι γλαυκώματος υπάρχουν;

Υπάρχουν πολλοί τύποι αλλά ο συνηθέστερος είναι το γλαύκωμα ανοικτής γωνίας. Έχουμε λοιπόν :

1. Γλαύκωμα ανοικτής γωνίας.

Δημιουργείται από την αύξηση της πίεσης του ματιού αφού ο σπογγώδης ιστός που φιλτράρει το υδατοειδές υγρό δεν λειτουργεί κανονικά. Εξελίσσεται αργά με σταδιακή μείωση της περιφερειακής όρασης και όταν τα συμπτώματά του γίνουν αντιληπτά (εικόνα σαν από τούνελ) είναι πλέον αργά και δεν αποκαθίσταται. Δικαίως αποκαλείται "ο σιωπηλός κλέφτης της όρασης" Αν ανιχνευθεί έγκαιρα σταματάει η εξέλιξη.

Αποτελεί την 2η αιτία τύφλωσης στις ΗΠΑ και παρουσιάζεται συνήθως μετά τα 60 έτη. Στους Άφρο-Αμερικανούς παρουσιάζεται από τα 40 και είναι η 1η αιτία τύφλωσης. Γενικά η αναλογία είναι 1:200 για τους < 50 ετών και 1:10 για τους >80 ετών.2. Γλαύκωμα κλειστής γωνίας.

Εδώ η γωνία μεταξύ κερατοειδούς και ίριδος είναι πολύ στενή από την αρχή. Όταν λοιπόν για κάποιο λόγο κλείσει τελείως η γωνία (συνήθως μετά από διαστολή της κόρης)*εμποδίζεται η έξοδος του υδατοειδούς υγρού από τον σπογγώδη ιστό. Αυτό αυξάνει απότομα της πίεση του ματιού και εκδηλώνεται με έντονο πόνο, θολή όραση, κόκκινα μάτια, άλω γύρω από φωτεινά αντικείμενα, ναυτία και γενικά έντονη δυσφορία που σε στέλνει γρήγορα στον γιατρό . Είναι σύνηθες στους Ασιάτες-Αμερικανούς.

Διαστολή της κόρης κάνει : το σκοτάδι, το χαμηλό φώς, το stress, η έξαψη και διάφορα φάρμακα όπως αντιισταμινικά, αντικαταθλιπτικά και ατροπινούχες σταγόνες.3. Γλαύκωμα χαμηλής πίεσης.

Οφείλεται είτε σε ευαίσθητο οπτικό νεύρο είτε σε κακή αιμάτωση του οπτικού νεύρου λόγω αθηρώματος. Είναι σύνηθες στους Ιάπωνες-Αμερικανούς.

4. Γλαύκωμα εκ γενετής.

Χειρουργείται με καλά αποτελέσματα.

5. Μελαχρωστικό γλαύκωμα.

Παρουσιάζεται σε νεώτερες ηλικίες . Υπάρχει διασπορά χρωστικών κοκκίων στο μάτι που προέρχονται από το πίσω μέρος της ίριδας , συσσωρεύονται στον σπογγώδη ιστό και αυξάνουν την πίεση.

6. Δευτερογενές γλαύκωμα.

Παρουσιάζεται από σακχαρώδη διαβήτη, από μακροχρόνια χρήση κορτιζόνης, μετά από εγχείριση καταρράχτη , τραυματισμό, όγκο στα μάτια, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς .

Ισχυροί παράγοντες κινδύνου

 • Ηλικία >60 για τους Λευκούς και >40 για τους Μαύρους.
 • Ιστορικό μέλους οικογενείας με γλαύκωμα.
 • Αυξημένη πίεση ματιών.
 • Λεπτός κερατοειδής.
 • Ύποπτο οπτικό νεύρο.

Δυνητικοί παράγοντες κινδύνου

 • Διαβήτης, αρτηριακή πίεση, καρδιοπάθεια, υποθυρεοειδισμός.
 • Μυωπία, χρόνια φλεγμονή, τραύμα ή εγχείρηση ματιών.
 • Χρήση για μεγάλο χρονικό διάστημα κορτιζόνης( κολλύρια, χάπια, αλοιφές)

Τι πρέπει να προσέχουν τα άτομα υψηλού κινδύνου;

Χρειάζεται μετά τα 40 εξέταση κάθε 5 χρόνια και μετά τα 60 κάθε χρόνο. Αποφυγή stress και καφεΐνης. Υγιεινή διατροφή και καθημερινή άσκηση. Προστασία με γυαλιά από τραυματισμούς. Όχι σε φυτικές συνταγές για τις οποίες δεν υπάρχουν αποδείξεις.

Σημάδια λοιπόν όπως θαμπή όραση, άλως γύρω από φωτεινά αντικείμενα, μαύρες κηλίδες και χάσιμο της περιφερειακής όρασης, εικόνα σαν από τούνελ, κόκκινα μάτια, πόνος, ναυτία και εμετός θέλουν επειγόντως οφθαλμίατρο.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Οι εξετάσεις που γίνονται είναι οι ακόλουθες:

 • Οπτική οξύτητα(πόσο καθαρά βλέπει)
 • Οπτικό πεδίο(πόσο καθαρά βλέπει στη περιφέρεια)
 • Διαστολή της κόρης(ελέγχεται ο αμφιβληστροειδής και το οπτικό νεύρο)
 • Τονομέτρηση (ελέγχεται η πίεση του ματιού)
 • Παχυμέτρηση(ελέγχεται το πάχος του κερατοειδούς)

Υπάρχει θεραπεία για το γλαύκωμα;

Το γλαύκωμα δεν θεραπεύεται. Μπορεί όμως να σταματήσει η εξέλιξις του.
Πρώτο
βήμα είναι τα φάρμακα ( συνήθως κολλύρια). Υπάρχουν δύο κατηγορίες. Είναι αυτά που κάνουν το μάτι να παράγει λιγότερο υδατοειδές υγρό οπότε δεν αναπτύσσεται η πίεση, και αυτά που κατεβάζουν την πίεση βοηθώντας στην απομάκρυνση του υδατοειδούς υγρού από το μάτι. Καλά είναι ο γιατρός να γνωρίζει τι άλλα φάρμακα παίρνουμε προκειμένου να χορηγήσει το φάρμακο με τις λιγότερες παρενέργειες. Επειδή το γλαύκωμα δεν έχει συμπτώματα, ο ασθενής ξεχνάει ή παραλείπει τη δόση του φαρμάκου. Προσοχή λοιπόν η σωστή τήρηση του σχήματος.
Δεύτερο βήμα είναι το laser. Χρησιμοποιείται για να ανοίξει κάποια από τα κανάλια του σπογγώδους ιστού. Χρειάζεται παρακολούθηση αφού παρά την βελτίωση της πίεσης πολλές φορές επανέρχεται. Συνήθως χορηγούνται και φάρμακα. Αν χρειάζεται και το άλλο μάτι γίνεται μετά από μερικές εβδομάδες.
Τρίτο βήμα και αποφασιστικότερο είναι η χειρουργική επέμβαση όταν τα φάρμακα και το laser δεν επαρκούν. Κατά την θεραπεία αφαιρείται ιστός και δημιουργείται νέο κανάλι απομάκρυνσης του υδατοειδούς υγρού.

Τέλος ρωτήστε τον Φαρμακοποιό σας πώς χρησιμοποιούνται τα κολλύρια αφού ο σωστός τρόπος εφαρμογής βοηθάει στην μη εξέλιξη του γλαυκώματος.


χωρισ γλαυκωμα
με γλαυκωμα


Διαβάστηκε 17196 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Μάρτιος 2010 08:07

Σχετικά άρθρα (βάσει ετικέτας)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Διαβασε περισσοτερα για

PneumoniaΚαπνιστες
Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια
Είναι η 4η αιτία θανάτου στις ΗΠΑ με 12 εκατ. διαγνωσμένους ασθενείς...
Περισσότερα
Erpeisερπης
Επιχείλιος Ερπης
Ο έρπης εμφανίζεται ως μια φουσκάλα με υδατώδες υγρό και...
Περισσότερα
pseiresΨειρες
Ψείρες
Οι ψείρες είναι τα παρασιτικά έντομα με το επιστημονικό όνομα Pediculus humunus capitis...
Περισσότερα
xolisteriniχοληστερινη
Χοληστερίνη
Η χοληστερίνη (ΧΟΛ) είναι είδος λιπιδίου *που βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα...
Περισσότερα


Εγγραφη στο newsletter


Όνομα:

Email:

Ξερεις οτι

Νέα αρθρα

Δημοφιλη αρθρα

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ