Προσθήκη ΑρχικήςΠροσθήκη ΤρέχουσαςΚάντο Αρχική
Back to Top
Δευτέρα, 13 Ιούνιος 2016 15:28

Προβιοτικά ή πρεβιοτικά


Τι είναι

Τα ΠΡΟ-βιοτικά είναι ζώντες μικροοργανισμοί ( βακτηρίδια, μύκητες ) που υπο ορισμένες προυποθέσεις οφελούν τον οργανισμό μας. Λέγονται και φιλικά ή καλά βακρτηρίδια. Υπάρχουν στην φύση σε διατροφικά προιόντα - γιαούρτι, κεφίρ - αλλά και ώς συμπληρώματα διατροφής καθώς και σε κρέμες για δερματική χρήση.

Πέμπτη, 21 Απρίλιος 2016 07:20

Τράχωμα


Τράχωμα

Το τράχωμα είναι μολυσματική νόσος των ματιών που προκαλεί τύφλωση αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Προσβάλει και τα δύο μάτια και μεταδίδεται με άμεση ή έμμεση επαφή με μολυσμένο άτομο. Η τύφλωση από το τράχωμα προλαμβάνεται με την χρήση αντιβιοτικών. Άλλες ονομασίες της είναι ¨Κοκκιώδης επιπεφυκίτιδα¨ και ¨Αιγυπτιακή οφθαλμία¨.

Τετάρτη, 29 Αύγουστος 2012 06:24

Καλα-αζάρ


Καλα-αζάρ

Η λέξη προέρχεται από την Ινδική διάλεκτο των Hindi που σημαίνει Μαύρος πυρετός. Πρόκειται για το παράσιτο Leismania Donovani που πήρε το όνομα προς τιμήν δύο Βρετανών ιατρών –του Σκωτσέζου William Leishman και του Ιρλανδού Charles Donovan-που το 1903 εργαζόμενοι ανεξάρτητα ανακάλυψαν και περιέγραψαν το πρωτόζωο που προκαλεί το Καλα-αζάρ.

Σάββατο, 03 Μάρτιος 2012 08:48

Προεκλαμψία και Εκλαμψία


Προεκλαμψία και Εκλαμψία

Η προεκλαμψία (ΠΕ) είναι σοβαρή διαταραχή της εγκυμοσύνης . Εμπλέκει την εμφάνιση ή ακόμη και την χειροτέρευση της αρτηριακής πίεσης καθώς επίσης και την αύξηση πρωτεΐνης στα ούρα. Η εκλαμψία περιλαμβάνει τα συμπτώματα της ΠΕ συνοδευόμενα από επιληπτικούς σπασμούς.

Τρίτη, 15 Νοέμβριος 2011 16:27

Ελλειψη Ενζύμου


Ελλειψη Ενζυμου

Ελλειψη του ενζύμου G-6-PD

Η έλλειψη του ενζύμου G-6-PD ( Glucose-6- Phosphate Dehydrogenase ) είναι μια από τις συχνότερες διαταραχές καθώς επηρεάζει παγκοσμίως περισσότερα από 400 εκατομμύρια ανθρώπους. Σε κάποιες περιοχές υπερβαίνει το 70% του πληθυσμού.

Παρασκευή, 17 Ιούνιος 2011 17:58

Βιταμίνη D


Βιταμίνη D

Βιταμίνη D

Ονομάζεται και ΚΑΛΣΙΦΕΡΟΛΗ και είναι μια στεροειδής λιποδιαλυτή βιταμίνη που διαχειρίζεται το ασβέστιο και το φώσφορο του οργανισμού μας. Χαρακτηρίζεται από πολλούς λόγω της συμπεριφοράς της ως προ ορμόνη.

Τρίτη, 14 Δεκέμβριος 2010 14:55

Λέπρα - Νόσος Χάνσεν

Σπιναλόγκα - Τόπος απομόνωσης λεπρών 1903-1957

Λέπρα - Νόσος Χάνσεν (Σπιναλόγκα - Τόπος απομόνωσης λεπρών 1903-1957)

Λέγεται και βάκιλος του Χάνσεν προς τιμήν του Νορβηγού Γιατρού GEHRARD ARMAUER HANSEN που τον ανακάλυψε το 1873. Είναι χρόνια, ενδοκυττάρια, κοκκιωματώδης (δημιουργεί οζίδια), όχι ιδιαίτερα μεταδοτική νόσος που οφείλεται στο βακτηρίδιο mycobacterium leprae. Συγγενεύει γενετικά με τη φυματίωση.

Δευτέρα, 25 Οκτώβριος 2010 07:35

Κοριοί

Κοριοί

Οι κοριοί είναι πιστοί μας σύντροφοι από τον καιρό που ζούσαμε μαζί με τις νυχτερίδες στα σπήλαια. Σε αντίθεση με τους τηλεφωνικούς κοριούς που μας ακολουθούν για το ζεστό χρήμα, αυτοί μας ακολουθούν για το ζεστό αίμα,

Δευτέρα, 13 Σεπτέμβριος 2010 15:24

Αλλεργίες

Αλλεργίες

Η αλλεργία εκ του (άλλος = διαφορετικός και έργο =ενέργεια ) είναι μία διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος (ΑΣ). Το ΑΣ είναι ο συντονιστής του αμυντικού μηχανισμού του σώματος απέναντι σε ξένους εισβολείς ( αντιγόνα ) όπως είναι τα βακτηρίδια και οι ιοί.

Τρίτη, 08 Ιούνιος 2010 12:49

Μεταβολικό Σύνδρομο

Μεταβολικό Σύνδρομο

Με τον όρο μεταβολικό σύνδρομο χαρακτηρίζουμε το σύνολο των συμπτωμάτων/συνθηκών (σχετικών με μεταβολικές διαταραχές) που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων, εγκεφαλικών επεισοδείων και σακχαρώδους διαβήτη (ΣΔ).

Σελίδα 1 από 3


Εγγραφη στο newsletter


Όνομα:

Email:

Ξερεις οτι

Νέα αρθρα

Δημοφιλη αρθρα

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ